نکات حقوقی مهم برای استارتاپ‌ها 
1399/8/3
نوع: استارتاپ ها
نویسنده: افسانه سالاری

 

الزامات حقوقی استارتاپ‌ها از مهم‌ترین مسائل و دغدغه‌های صاحبان استارتاپ است. چه استارتاپ نوپا باشد، چه در حال توسعه و چه رشد یافته و با سابقه.

به طور کلی در ارتباط با بنیان‌گذاران، سرمایه‌داران، کارمندان و حتی سازمان‌ها و ارگان‌های مربوط، رعایت الزامات حقوقی استارتاپ‌ها ضروری است. نظارت و برنامه‌ریزی حقوقی این مسائل، نیازمند دانش و تخصص حقوقی است. به همین دلیل، داشتن یک مشاوره حقوقی متخصص، می‌تواند اطمینان خاطر و آسودگی را به صاحبان استارتاپ بدهد و این به رشد استارتاپ کمک می‌کند.

 

- مجوزهای لازم را دریافت کنید

در اکثر موارد، فعالیت مورد نظر استارتاپ از نظر قوانین کشور، مجاز است اما انجام آن نیاز به دریافت مجوز از سازمان‌ها و نهادهای خاصی دارد.

برای جلوگیری از فیلترینگ و دستور توقف فعالیت، دریافت مجوز لازم است. 

برخی مجوز‌های لازم:

• پروانه کسب

• نماد اعتماد الکترونیک

• مجوز ساماندهی

 

- به جای توافقات شفاهی از توافقات مکتوب استفاده کنید

باید بدانید که توافقات شفاهی، جز در مواردی که شواهد محکم داشته باشید، به هیچ وجه سندیت ندارد و در آینده، شما را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد. تا حد ممکن توافقات خود را با شرکا و همکاران‌تان مکتوب کرده و زیر آن را امضا کنید.

 

- مطمئن شوید ایده‌های فکری متعلق به شماست

اگر در کسب‌و‌کارتان از اختراع، طرح صنعتی، راز تجاری، نرم‌افزار یا سایر اموال فکری استفاده می‌کنید، همان ابتدای کار مطمئن شوید که حقوق فکری آن به نام شما یا شریک‌تان ثبت شده و یا به موجب یک قرارداد دقیق، حقوق فکری آن به شما واگذار شده باشد.

 

- قرارداد هم‌‌بنیان‌گذار امضا کنید

از همان ابتدای کار در مورد اهداف و آینده کسب‌و‌کار، با شریک‌تان صحبت کنید و با شجاعت و صراحت در مورد حقوق و تکالیف‌، درصد سهام، اختلافات احتمالی، درآمد و سرمایه به توافق برسید.

به قول معروف، جنگ اول بِه از صلح آخر است. اگر همین ابتدا در مورد این موضوعات فکر نکنید، در آینده با مشکلات متعددی روبرو خواهید شد.

 

- برند خود را ثبت کنید

پیش از آنکه در کسب‌و‌کارتان پیشرفت کنید و نام و علامت تجاری شما به شهرت زیادی برسد، آن‌ را ثبت کنید.

ممکن است به دلایلی مثل همانندی با علامت تجاری دیگر یا پیش‌دستی رقبا در ثبت آن برند، نتوانید برند خود را ثبت کنید. برای پیشگیری از این مشکلات، به شما پیشنهاد می‌کنیم اندکی پس از اینکه کسب‌وکار خود را شروع کردید به ثبت برند خود بپردازید.

 

- شفاف سازی کنید و جلوی انحصار اطلاعاتی را بگیرید

کسب‌و‌کار خود را شفاف کنید و از حبس انحصاری اطلاعات، نزد خودتان یا شرکا‌یتان جلوگیری کنید.

نگذارید اطلاعات، منحصرا در اختیار یک نفر باشد و حداکثر تلاش خود را بکنید تا ضمن حفظ انسجام تیم، استارتاپ را متکی بر افراد پیش نبرید.

به شما پیشنهاد می‌کنیم همه چیز را مشخص و شفاف کنید، دسترسی‌های اطلاعاتی را به نحو منصفانه و عادلانه‌ای در تیم توزیع کنید و تلاش کنید تا هرگونه انحصار را از شرکت دور کنید.

 

- سهام را یکجا به هم‌‌تیمی‌ها ندهید

یکی از روش‌های مفید و مهمی که برای تشویق هم‌تیمی‌ها به تداوم همکاری‌شان استفاده می‌شود، واگذاری زمانبندی شده سهام است. با استفاده از این روش، به جای اینکه یک هم‌بنیانگذار به محض شروع به همکاری درصد زیادی از سهام شرکت را صاحب شود، سهام او طی یک دوره زمانی سه تا پنج ساله و به شکل ماهیانه به او داده می‌شود. به شما نیز پیشنهاد می‌شود برای جلوگیری از مشکلات احتمالی ناشی از خروج یکی از هم‌بنیانگذاران، سهام را به شکل زمان‌بندی شده به هم‌بنیانگذاران بدهید.

 

- در انعقاد قراردادهای سرمایه‌گذاری دقت کنید

قراردادهای سرمایه‌گذاری از جمله مهم‌ترین قراردادهای مورد نیاز استارتاپ‌هاست که با افراد صاحب ثروت، جهت تامین سرمایه مورد نیاز برای رشد شرکت منعقد می‌‌شود که لازم است طبق اصول مشخص باشد.

یکی از مشکلاتی که گاهی باعث شکست استارتاپ‌ها می‌شود، عجله کردن در جذب سرمایه،‌ بی‌توجهی به نکات مهم قرارداد سرمایه‌گذاری و پذیرش شروط غیراصولی است که از سمت سرمایه‌گذاران برای استار‌تاپ تعیین می‌شود.

 

 

 

لطفا برای افزودن نظر ورود یا ثبت نام کنید.